poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jalovec obecný

(Juniperus communis)
Je to všelék proti tyfu, úplavici, tasemnici i choleře. Jeho svíravé vlastnosti a mírná hořkosladká chuť je způsobená silicemi, flavonoidy, cukry, glykosidy a taniny. Mimo jiné je tu obsažen i vitamín C. Pálení jalovce v chrámech bylo spojováno s rituální očistou. Ve Střední Evropě a lidovém léčitelství se používal hlavně olej z plodů jalovce.

Nejčastější uplatnění jalovce


Zralé modré bobulky neboli jalovčinky se užívají zejména při infekcích močových cest. Současně také odvádí kyselé odpady z těla při zánětech kloubů a dně. Stimulují zažívání, zmírňují křeče a nadýmání, povzbuzují stažlivost dělohy při porodu. Éterický olej je vyroben procesem destilace zralých plodů. Používá se lokálně při artróze a svalových bolestech, vnitřně posiluje ledviny a zvyšuje schopnost filtrace a odstranění škodlivin. Smolný olej se připravuje rovněž destilací, ale tentokrát z jádrového dřeva. Aplikuje se zevně na kůži postiženou ekzémem nebo lupenkou.

Jalovec obecný - působení a účinky


Působí antisepticky a antirevmaticky. Podporuje močení, trávení i stahy dělohy.

Jak jalovec užívat

Z plodů se dělá nálev, tinktura i éterický olej. Malé doušky slabého nálevu (15 g plodů na 0,5 litru vody) se doporučují pít při bolestivé menstruaci. Tinktura je účinná při infekci močových cest, zejména cystitidě. Používá se i ke stimulaci zažívání - v obou případech 3xdenně až 2 ml. Éterický olej v množství 5 kapek na 50 ml růžové vody a vilínu virginského je ideální pleťovou vodou. Bojuje proti mastnotě pleti a tvorbě akné. Pomáhá i při dráždivém kašli, aplikuje se na hruď a masáží se rozmasíruje. K 10 kapkám jalovcového oleje přidejte 10 kapek tymiánového a nařeďte 20 ml mandlového oleje. Pár kapek oleje lze aplikovat i do koupele ke zmírnění potíží s artrickými klouby a bolestmi svalů. Ze smolného oleje se vyrábí mast ulevující od projevů lupenky a šupinovitého ekzému (10 kapek na 20 ml masťového základu) a slouží také k oplachu vlasů při psoriáze na pokožce hlavy (10 kapek do 500 ml vody), nechat působit čtvrt hodiny a poté opláchnout.

Jalovec obecný - fakta a rady

Bobulky sbírejte až tehdy, když se ze zelené změní na purpurově modrou, může to trvat až dva roky.

Vedlejší účinky jalovce

Při dlouhodobějším užívání může začít dráždit ledviny. Vnitřně ho neužívejte déle, než šest týdnů. Při poškozených ledvinách je kontraindikován.


Při používaní jalovce pozor na

Neužívejte bylinu v těhotenství, je uterostimulans.

Jalovec obecný - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®