poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jabloň

(Malus sp.)
Jablka jsou běžně dostupným ovocem a jejich léčivým vlastnostem se nevěnuje taková pozornost jako klasickým bylinkám. Pěstují se od dob Římské říše. Zralá jablka se užívají jako laxativum a méně zralá či dokonce nezralá v boji proti průjmu. Z jedné studie však zcela jasně vyplynulo, že jablka snižují hladinu cholesterolu v krvi. Šťáva z jablek má navíc chladivý efekt, používá se i při horečce nebo očních infekcích.

Nejčastější uplatnění jabloně


Čerstvá jablka se používají k pročištění těla. Konzumují se ráno, k večeru mají spíše projímavý účinek. Jejich účinku se využívalo při zábalech a zánětech kůže. Francouzi našli uplatnění i u jablečných slupek - jsou proti revmatismu a dně, současně působí jako mírné diuretikum. Dušená jablka se podávají menším dětem. Mají také zklidňující účinky na vředy a kolitidu.

Jabloň - působení a účinky


Působí jako tonikum, podporují trávení a funkci jater. Jsou rovněž mírným diuretikem, antirevmatikem a laxativem. Vlastní i antiseptické účinky.

Jak jabloň užívat

Čerstvé syrové ovoce je dobré na vyprázdnění stolice. Nezralá, kyselejší jablka užívejte při zánětu močového měchýře nebo jiné močové infekci. Zlepšují stav anémie, protože posilují celkovou kondici organismu. Připravte si z nich nálev. Můžete ho pít horký i studený. Teplý nápoj z jablek se pije na prohřátí při revmatických potížích a střevní kolice. Chlazený je zase dobrý při horečnatém onemocnění. V upravené podobě dušením jsou jablka vhodná proti průjmu a zánětu žaludku a střev (gastroenteritis). Zábal z jablek se přikládá na kožní infekce, např. svrab.

Jabloň - fakta a rady

Jablečný sirup je dobrým prostředkem na posílení srdce. Užívá se při subjektivním vnímání bušení srdce, při pocitech na omdlení a melancholii.

Vedlejší účinky jabloně

Jakožto chladné ovoce ochlazuje rychle i žaludek, což může vést k plynatosti a zažívacím potížím.


Jabloň - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®