poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Brukev zelná

(Brassica oleracea)
Brukev zelná je známá již před naším letopočtem. Brassica oleracea je plnohodnotným lékem, který se používal za dob Dioskorida. Je lékem na trávicí potíže, svaly a kůži. Postupně z ní vznikly všechny druhy zelí a kapusty. Obsahuje řadu účinných složek, mezi nejvýznamnější patří minerály, vitamíny A, B1, B2 a C, dále aminokyseliny a tuky. Má nasládlou a současně i trochu slanou chuť, ochlazuje.

Nejčastější uplatnění brukve


Listy se používají na rány, záněty, vředy, kožní nemoci včetně akné, také při artróze. Konzumace se doporučuje při léčbě žaludečních vředů, na všechny problémy se zažíváním, dýchací potíže, migrény a při zadržování tekutin v těle, také na bolesti.

Brukev zelná - působení a účinky


Působí proti zánětu, má antibakteriální a antirevmatické účinky. Je dobrá na podporu hojení tkáně, povzbuzuje množení buněk a snižuje překrvení jater.

Jak brukev užívat

Čerstvé listy se přikládají na klouby, vyvrtnutý kotník, varikózní vředy a rány. Postup je jednoduchý, z listu se odtrhne středové žebro, list se mírně naklepe a připevní na postižené místo obvazem. Zelné listy se vkládají do košíčku podprsenky při zánětu prsní žlázy. Odvar se užívá při zánětlivém onemocnění střev, např. kolititě. Cca 60 gramů listů se vaří po dobu jedné hodiny v 0,5 litru vody a pije v dávkách dvou deci. Šťáva z brukve je vhodná při žaludečních nebo duodenálních vředech. Z odvaru se připravuje sirup, který ulevuje od kašle a zmírňuje projevy astmatu a bronchitidy.

Brukev zelná - fakta a rady

Z brukve se dá vyrobit i vlastní pleťová voda. Stačí rozmixovat 250 g čerstvých listů s 250 ml destilátu z habru, přecedit a přidat pár kapek citrónové šťávy.

Vedlejší účinky brukve

Nemá žádné kontraiindikace ani vedlejší účinky. Jen ve vařené podobě může vyvolávat pocit nadmutí, které snadno zvládnete přidáním bylinek proti zažívacím potížím.


Brukev zelná - doplňující informace

Dříve se považovala za lék chudých.

Brukev zelná - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®