poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Kontryhel obecný

(Alchemilla vulgaris Bus.)
Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris Bus.) je znám již ze starých herbářů. Je z čeledi růžovitých (Rossaceae) a lidově se mu nazývá husí nožka, husí drápky, rosička, hvězdoš, atp. Jedná se vytrvalou bylinku, která kvete žlutozelenými květy. Má dlouhé řapíkaté listy, roste tam, kde je vlhko (louky, podél cest).

Nejčastější uplatnění Kontryhelu


Je uplatňován ve farmaceutickém průmyslu. Nať kontryhelu se používala jako lék ve starověku. Tišily se jím krvácející rány a hojily otevřené vředy a otoky. Na venkově byl oblíbeným dezinfekčním prostředkem k čištění pleti. V dnešní době se doporučuje pít kontryhelový čaj při bolestivé a nepravidelné menstruaci, ale také při bolestech hlavy. Posiluje nervovou soustavu a pročišťuje krev.

Kontryhel obecný - působení a účinky


Má protizánětlivé, stahující a močopudné účinky. Působí na kůži i na vnitřní orgány. Léčí žaludeční a střevní záněty, pomáhá při průjmech, zmírňuje revmatismus a redukuje váhu. Jeho účinky jsou také v gynekologické oblasti, dobře reaguje na dělohu a její sliznici.

Jak Kontryhel užívat

Kontryhelový čaj se připraví poměrně snadno. 3 lžičky řezané usušené rostliny se povaří v ¼ l vody. Po přejití varem se odstaví asi na čtvrt hodiny, přecedí a pije v množství 2 šálků denně. Na rány se používá stejným způsobem, akorát vychlazený.

Kontryhel obecný - fakta a rady

Jeho součástí jsou třísloviny, hořčiny, lecitin, organické kyseliny a další látky. Fytohormony stimulují ženské hormony. Doporučuje se i při problémech s otěhotněním.

Vedlejší účinky Kontryhelu

Nejsou známy žádné vedlejší účinky. Je dobře snášen.


Kontryhel obecný - doplňující informace

Bývá součástí ženských čajů, které upravují hormonální hladinu.

Kontryhel obecný - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®