poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Bedrník anýz

(Pimpinella anisum)
Bedrník anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá bylina, která pochází z Malé Asie a Středozemí. V teplejších oblastech se dá pěstovat i v Česku. Jinak roste ve Španělsku, Indii, Turecku, Balkáně a Mexiku. Je řazena do čeledi mířikovitých (Apiaceae). Má větvené lodyhy ukončené bílými květy uspořádanými do okolíků. Listy jsou okrouhlé a po okrajích zubaté. Vyrábí se z něj oleum anisi neboli anýzový olej. Plody velmi aromaticky voní.

Nejčastější uplatnění Bedrníku


Bedrník anýz se používá k léčebným účelům. Taktéž ho známe jako koření k dochucování nejrůznějších pokrmů. Jeho nasládlá, přesto kořenitá chuť vynikne v kompotech, sladkém pečivu a likérech. Objevuje se také v kosmetickém průmyslu. Je součástí pevných a tekutých mýdel, koupelových solí, svíček, sprchových gelů i šampónů.

Bedrník anýz - působení a účinky


Silice jsou užitečné k vykašlávání, zmírňují křeče žaludku a plynatost. Řídí sekreci žaludku. Žvýkáním odstraňuje zápach z úst. Jeho účinky jsou prospěšné k léčbě onemocnění horních dýchacích cest a migrén. Mimo spazmolytického účinku je považován za mírné afrodiziakum.

Jak Bedrník užívat

Stačí aplikovat pár kapek anýzového oleje do koupele, masážní emulze či aromalampy. Je potřeba dodržet nízkou koncentraci. Může se z něj však připravit i čaj nebo tinktura z jednoho dílu kořenů a pěti dílů koňaku. Užívá se třikrát denně cca 20 - 40 kapek na kostce cukru.

Bedrník anýz - fakta a rady

Pěstuje se na teplejším místě v zahradě v truhlíku i květináči. Zužitkovávají se hlavně semena. Dosahuje výšky cca 1 metru.

Vedlejší účinky Bedrníku

Při předávkování silicí hrozí otok mozku a plic. Při dodržování terapeutických dávek není nebezpečný.


Bedrník anýz - doplňující informace

Anýz je pochoutkou pro myši. Jeho vůně se používala k přilákání holubů. Na anýzové těstíčko chytají rybáři hlavně kapry a tlouště.

Bedrník anýz - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®