poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Pískavice řecké seno

(Trigonella foenum - graecum)
Jedná se o jednu z nejstarších léčivek starověkého Egypta. Její použití bylo zejména k usnadnění porodu, ke stimulaci sekrece mléka, běžně také k odstranění menstruačních bolestí či obecně na bolesti břicha. Z výzkumů vyplývají účinky pískavice i jako prostředku ke snižování cukru v krvi. Má zahřívající účinky, je štiplavá a hořká. Obsahuje saponiny, alkaloidy, sliz, protein, vitamíny a minerály.

Nejčastější uplatnění pískavice


Semena prohřívají ledviny, v Číně se užívají k léčbě mužské impotence. Tiší menstruační bolesti a menopauzální symptomy způsobené slabostí čchi energie ledvin. Vyrábí se z nich hořké amarum - využití při cukrovce a při zánětech kůže. Sběr probíhá v době zralosti. Nať je známým lidovým prostředkem k léčbě gastroenteritid nebo ke tlumení porodních a jiných bolestí. Sběr se uskutečňuje koncem léta.

Pískavice řecké seno - působení a účinky


Působí protizánětlivě. Se svým povzbuzujícím účinkem je tato bylinka vhodná na podporu zažívání a toku mléka. Stimuluje k činnosti dělohu, snižuje hladinu cukru v krvi, semenům se přisuzují i afrodiziakální účinky. Nať působí proti křečím.

Jak pískavici užívat

Ze semen se dělá odvar, tinktura či tobolky. Odvar slouží jako nápoj tišící výše zmíněné bolesti podobně jako nálev z natě. Hořká chuť se napraví přidáním fenyklu. Z práškové formy byliny se dá připravit pasta na celulitidu a jiné nežity. Tinktura se užívá při poruše reprodukce a oslabení energie ledvin. S ostatními léčivy může sloužit jako doplněk ke kompenzaci cukrovky, taktéž i tobolky. Záleží, jaká varianta, je vám sympatičtější.

Pískavice řecké seno - fakta a rady

Pískavice se doporučuje užívat diabetikům, jakožto podpůrné vlastnosti - hypoglykemický efekt.

Vedlejší účinky pískavice

Při vnitřním užívání se u pískavice hodně často objevuje pach „javorového sirupu“ jako moči, potu a mateřského mléka. Nadměrná konzumace může způsobit průjem, zhoršit astma nebo nežádoucí hypoglykémii. Bohužel nejsou zárukou ani alergie, protože je příbuzná s luštěninami.


Při používaní pískavice pozor na

Neužívejte v těhotenství, je uterostimulans.

Pískavice řecké seno - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®