poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Pelyněk pravý, Pelyněk Černobýl

(Artemisia absinthium, A. vulgaris)
Tyto dvě byliny jsou si příbuzné, to je více, než jasné. Z lékařského hlediska jsou využívány, jak na Východě, tak Západě. Černobýl se řadil mezi jednu z devíti posvátných bylin, které dal světu bůh Woden. Římané ho vysazovali podél cest a snítky si vkládali do bot jako prevenci bolesti nohou. Mnoho lidí zná pelyněk jen jako hořké aperitivum, ale jeho uplatnění je daleko širší. Mezi hlavní vlastnosti pelyňku patří hořká, štiplavá a vysušující chuť s poměrně chladnými účinky. Obsahuje silice, flavonoidy, taniny, kyselinu křemičitou, inulin a další látky.

Nejčastější uplatnění pelyňku


A. absinthium působí proti parazitům, podporuje apetit, játra a dělohu. Součástí je potenciálně návykový thujol, který nemá zrovna dobrou pověst v absintu. Nať A. vulgaris působí jako mírná droga ovlivňující nervstvo, menstruaci a klimakterium. Hořký, přesto léčivý účinek pomáhá při zažívání, nachlazeních a horečkách. Ze sušené byliny se vyrábí tyčinky, které po akupunktuře čistí tělo od „chladu a vlhkosti“.

Pelyněk pravý, Pelyněk Černobýl - působení a účinky


A. absinthium působí jako amarum a uterotonikum, stejně jako A. vulgaris. Je i antibiotikem, karminativem a cholagogem. A. vulgaris stimuluje nervovou činnost a upravuje menstruaci.

Jak pelyněk užívat

A. absinthium a jeho nať je jako antiparazitikum. Tradičně se užíval při porodech. Nálev (5-10 g byliny na 500 ml vody) se užívá na podporu zažívání, při nechutenství a zánětech žaludku. Při tinktuře nepřekračujte denní dávku 3 ml! Z nati lze vyrobit obklad, přikládá se na pohmožděniny a poštípání. Stačí namočit gázu a přiložit na ranku. Omývání je účinné na svrab. Z A. vulgaris se vyrábí nálev, odvar i tinktura. Nálev je dobrý při menopauze, na zklidnění zažívání a ke snížení horečky. Odvar společně se zázvorem na zahřátí a menstruační bolesti. Tinktura je silnější, opět má své uplatnění i na poruchy menstruace, stimulans jater a pomalého zažívání.

Pelyněk pravý, Pelyněk Černobýl - fakta a rady

Užívejte tinkturu z jedné či druhé byliny při poruše jater nebo trávení.

Vedlejší účinky pelyňku

Při předávkování se thujonem riskujete zvracení, žaludeční a střevní křeče, atd. Toxicita thujónu u pelyňku způsobuje pokles krevního tlaku, arytmii a v horším případě poškozuje i nervový systém.


Při používaní pelyňku pozor na

Obě byliny jsou kontraindikovány v těhotenství. Mohou způsobit abnormality plodu, jsou uterotonika a thujol může přecházet do mateřského mléka!

Pelyněk pravý, Pelyněk Černobýl - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®