poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Rozmarýna lékařská

(Rosmarinus officinalis)
Rozmarýna se nejvíce vyskytovala ve středomoří. Jedná se o keř, který se údajně pěstoval již ve 14. století v Anglii. Je to populární bylinka, skvělé tonikum a stimulans v jednom. Má povzbuzující účinky aktivující srdce. Mezi její hlavní vlastnosti patří nahořklá štiplavost, dokáže překvapit zahřívajícím charakterem. Je složena ze silic, hořčinů a taninů.

Nejčastější uplatnění rozmarýny


Rozmarýna se uplatňuje při stavech vyčerpání, slabosti a depresi. Stimuluje trávení, posiluje krevní oběh a je ideálním pomocníkem při nachlazení a revmatismu. Nahřáté obklady z rozmarýny tlumí bolesti hlavy. Připravuje se z ní i éterický olej.

Rozmarýna lékařská - působení a účinky


Má adstringentní účinky, zvyšuje vylučování potu, moči i žluče, působí jako tonikum na srdce a nervovou soustavu. Vlastní antiseptický účinek a funguje proti křečím (antispazmodikum).

Jak rozmarýnu užívat

Z rozmarýny se připravuje nálev, který se používá jako nápoj při únavě nebo, když bolí hlava. Také se užívá při chřipce, zažívacích a revmatických potížích. Tinktura je jakýmsi stimulačním tonikem. Na naraženiny smočte v nálevu složenou gázu a aplikujte na postižené místo. Proti lupům lze nálev použít jako poslední oplach vlasů. Éterický olej je účinný na odstranění bolestí dolních končetin - přidejte 10 kapek do koupele, očistí se vám i mysl. Rozředěný olej z rozmarýny slunečnicovým nebo mandlovým olejem slouží jako prostředek k masírování 1ml/25 ml.

Rozmarýna lékařská - fakta a rady

Nať se sbírá po celý rok. Extrakt z rozmarýny se nachází i v šamponech. Lze vyrobit rozmarýnové víno.

Vedlejší účinky rozmarýny

Jako jedna z mála bylin zvyšuje krevní tlak.


Rozmarýna lékařská - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®