poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Jahodník obecný

(Fragaria vesca)
Jahodník obecný se v minulosti používal k léčebným účelům v podstatě všemi částmi (plody, listy i „alpský“ kořen divoce rostoucího druhu). Jako domácí léčivo sloužil jahodník proti průjmům a lodyhy se zase přikládaly na rány. Šťáva z jahodníku se v minulosti užívala také při epidemiích tyfu. Má chladné, vlhké, sladké až jemně nakyslé vlastnosti. Mezi účinné složky se řadí taniny, sliz, ovocné kyseliny, minerály, vitamíny, cukry a salicyláty.

Nejčastější uplatnění jahodníku


V dnešní době se k přípravě nálevu používají jen listy. Jejich adstringentního rázu se využívá při průjmech a poruchách zažívání. Podporuje vylučování moči při revmatismu, dně a artritidě. Listy „alpských“ druhů jahodníku se sbírají po celé období vegetace. Dají se využít v sušené i čerstvé formě. Rozmačkané čerstvé plody jahodníku jsou oblíbeným kosmetickým prostředkem k potlačení pigmentu a zesvětlení pleti. Mohou být i první pomocí při spáleninách od slunce. Plody jsou výborným posilovačem jater. Sbírají se v létě.

Jahodník obecný - působení a účinky


Jeho účinky jsou adstringentní, diuretické a projímavé. Tím, že čistí organismus, posiluje i játra. Rovněž má příznivý vliv na hojení ran.

Jak jahodník užívat

Nálev z listů se pije při průjmech, různých infekcích trávicího traktu, také při žloutence nebo jako aperitivum. Čerstvé plody mají chladivý efekt, nedoporučují se jíst na „studený žaludek“. Stimulují činnost jater, takže se jedí i v rekonvalescenci žloutenky, ale i při horečkách. Zábal z rozmačkaných jahůdek se může použít na kožní zanícení.

Jahodník obecný - fakta a rady

Plody jahodníku můžete naložit do vína a získáte tak zcela jedinečnou chuť.

Vedlejší účinky jahodníku

Ve větším množství mohou u některých jedinců vyvolat alergickou reakci (kopřivka, svědění kůže, aj.).


Jahodník obecný - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®