poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Blahovičník eukalyptový

(Eucalyptus globulus)
Blahovičník je tradičním lékem australských domorodců. Byl používán proti horečce. Dnes je tato rostlina rozšířená na jihu Evropy i v Severní Americe. Oleje z různých druhů se mohou lišit, jsou však silně antiseptické. Ruské výzkumy poukazují na působení proti virům chřipky a jiné i proti malárii. Je velmi účinným prostředkem proti baktériím. Má chladné, vlhké, hořké i štiplavé vlastnosti. Součástí jsou silice, aldehydy, taniny a pryskyřice.

Nejčastější uplatnění blahovičníku


Listy blahovičníku se používají na zábaly při poranění i zánětu. Dají se užívat i vnitřně v podobě odvarů, i když dnes se pro domácí účely nedoporučují. Rozhodně však není na škodu vlastnit éterický olej. Je velmi účinným antiseptikem. K dostání je v obchodech, ale dá se vyrobit taktéž doma.

Blahovičník eukalyptový - působení a účinky


Působí jako antiseptikum a proti křečím. Svými účinky je v rostlinné říši považován také za prostředek s antiparazitickými vlastnostmi. Snižuje hladinu cukru v krvi, je antipyretikem a expektoranciem.

Jak blahovičník užívat

Listy se využívají při inhalaci. Několik listů spařte vařící vodou a inhalujte páry. Éterický olej se dá použít jako obklad. 2 ml oleje smíchejte ve 100 ml vody a přikládejte na zánětlivá ložiska, bolestivé klouby a popáleniny. Jako kloktadlo se připraví z 5 kapek oleje rozmíchaných ve sklenici vody. Masírování s eukalyptovým olejem je moc příjemné - smíchejte ho s rozmarýnovým olejem a olejem z chaluhy bublinaté nebo mandlovým olejem. Na opar se kápnou dvě kapky eukalyptového oleje promíchaného se slunečnicovým olejem nebo masťovým základem.

Blahovičník eukalyptový - fakta a rady

Olej se dá extrahovat zatepla i zastudena. Děje se tak vyluhováním v oleji. Může to trvat kolikrát i pár týdnů, ale výsledek stojí za to.

Vedlejší účinky blahovičníku

Nemá žádné vedlejší účinky.


Blahovičník eukalyptový - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®