poradna online
Choroby a onemocnění
příznaky, příčiny a jak je léčit
Vitamíny
působení, účinky a dávkování
Minerály
působení, účinky a dávkování
Bylinky a léčivky
Blahodárné účinky bylinek
Doplňky stravy
Působení a účinky doplňků stravy

Řepík

(Agrimonia sp.)
Řepík lékařský (A. eupatoria) je bylinka, která je ceněná zejména díky svému obsahu kyseliny křemičité. Používá se jako prostředek k léčení ran. Mezi jeho adstringentní vlastnosti patří zastavení krvácení. Na rány se využíval hlavně za dob starých Sasů. Ošetřovaly se s ním i střelné rány. Má chladné a vysušující účinky. Jeho chuť je hořká a svíravá. Mimo kyseliny křemičité obsahuje taniny, hořčiny, flavonoidy, minerály a vitamíny B a K.

Nejčastější uplatnění řepíku


Jeho chladivého efektu se využívá při nemocích, které doprovází horečka. Používá se také při průjmech, bronchitidách a zápalech plic. Podporuje hojení a je dobrý při zánětech kůže a vředech. Staví krvácení z ran.

Řepík - působení a účinky


Působí jako adstringens a diuretikum. Podporuje vylučování a tok žluči. Současně je také antivirotikum. V Číně je známější jeho odrůda nesoucí název A. Pilosa, ta má i antibakteriální a antiparazitické účinky (Trichomonas vaginalis, tasemnice, úplavice, malárie).

Jak řepík užívat

Z Řepíku lékařského se připravuje nálev. Je ideální i pro kojící matky a malé děti s průjmy. Tinktura je silnější a používá se při infekcích močových cest a měchýře, zánětu dýchacích cest a při větším menstruačním krvácení. Zábal z listů funguje na migrény. Omývání ran , boláků, ekzémů a varikózních vředů s řepíkem napomáhá k lepšímu hojení. Při zánětu spojivek se dá udělat slabý nálev a stejně tak na kloktání při bolestech v krku.

Řepík - fakta a rady

Sbírá se před rozkvětem nebo v době raného kvetení.

Vedlejší účinky řepíku

Nemá žádné nežádoucí účinky.


Při používaní řepíku pozor na

Nepoužívejte na zácpu.

Řepík - diskuze

Ostatní bylinky:

| Copyright © 2013-2020 Beltina - potravinové doplňky | Administrace | Výměna odkazů | Casino online nabídky Jedete na dovolenou do zahraničí? Sjednejte si online cestovní pojištění za nejlepší cenu.

Vířivka Villeroy & Boch pro celoroční provoz. Úsporná, zateplená, laminátová, vč. termokrytu. Nekupujte nafukovací vířivky, které vám přes zimu neslouží. Vybírejte z celoročních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®